Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ


Η αγγλική λέξη strategy προέρχεται από την ελληνική λέξη στρατηγική που ετυμολογικά έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα από την λέξη στρατηγός:  στρατος + ηγούμαι.

 Ειδικότερα, η στρατηγική υποδήλωνε την επιστήμη ή την τέχνη της στρατιωτικής διοίκησης και την απαραίτητη σχεδίαση για τη βέλτιστη χρησιμοποίηση των έμψυχων και άψυχων πόρων (δηλαδή στρατιωτών και πολεμικού υλικού) προς την επίτευξη των τεθέντων στόχων. (wiki)

Ακόμα και σήμερα, 2 χιλιετίες μετά την ακμή της αρχαίας Ελλάδας, η γλώσσα μας εξακολουθεί να είναι η πλουσιότερη του κόσμου.  Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Ελλάδα μας γέννησε τους σπουδαιότερους στρατηγούς στο κόσμο.  Από τη στιγμή που οι άλλοι λαοί δεν είχαν καν συγκεκριμένη λέξη για την ιδιότητα του στρατηγού, πράγμα που αποδεικνύει  περίτρανα πως η γλώσσα δεν είναι απλά και μόνο μέσο επικοινωνίας, ο πλούτος της γλώσσας μας είναι από μόνος του φιλοσοφία. 

Οι αρχαίοι έλληνες στρατηγοί ενέπνευσαν με τις στρατηγικές τους, στρατηγούς χιλιάδες χρόνια αργότερα οι οποίοι υιοθετώντας αρχαίες ελληνικές στρατηγικές και παντρεύοντας τες στα σύγχρονα στρατεύματά τους, πέτυχαν σπουδαίες νίκες. 

Δυστυχώς ή ευτυχώς, η σύγχρονη πραγματικότητα επιβεβαιώνει την κληρονομιά μας. Εμείς οι Έλληνες στην στρατηγική και στην ανδρεία είμαστε κορυφαίοι, στην πολιτική όμως...

στρατηγος
Πανοπλοία στρατηγού Φιλίππου