Review παιχνίδια στρατηγικής Age of Empires 1997


παιχνιδια στρατηγικης AOEΤο age of empires, ένα από τα πρώτα πετυχημένα παιχνίδια στρατηγικής - κατασκευάστηκε από την  Ensemble studios για λογαριασμό της Microsoft και κυκλοφόρησε το 1997. Στην εποχή του , ήταν ένα από τα κορυφαία παιχνίδια στρατηγικής.

Ξεκινώντας το παιχνίδι σου δίνει μια ευχάριστη αίσθηση. Ξεκινάει από την λίθινη εποχή και φτάνει μέχρι την κλασική περίοδο. Οι φυσικοί ήχοι, το περιβάλλον και τα γραφικά είναι κορυφαία για την εποχή του.  Το παιχνίδι σε τοποθετεί σε έναν ανεξερεύνητο χάρτη και σου δίνει και κάποια units για αρχή.  Χτίζεις το κέντρο
της πόλης και έχεις κάποιους χωρικούς για τις εργασίες.  Εργασίες όπως να κόβουν δέντρα για να αποκτήσεις ξύλο,  να φτιάχνουν κτίρια που με τη σειρά τους παράγουν διάφορα χρήσιμα units.

Η έρευνα νέων τεχνολογιών, η κατασκευή κτιρίων και στρατού, όλα αυτά καταναλώνουν πρώτες ύλες. Τις πρώτες ύλες τις μαζεύουν οι χωρικοί κι έτσι οι χωρικοί είναι ίσως από τα πιο σημαντικά units του παιχνιδιού ανεξάρτητα από την στρατηγική που σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε.

Το Age Of Empires είναι απλό στην διαχείριση των οικονομικών. Απλά μαζεύεις όσο περισσότερες πρώτες ύλες μπορείς.  Η αίσθηση την πρώτη φορά που κάποιος χωρικός κυνηγάει κάποια αντιλόπη για να φέρει τροφή στην πόλη είναι κορυφαία. Το ίδιο και όταν μαζεύει φρούτα για τον ίδιο λόγο. 

Καθώς επεκτείνεται η πόλη με νέα κτίρια, αποκτάμε όλο και περισσότερες επιλογές για κατασκευή νέων στρατιωτικών μονάδων.  Όσο περισσότερα κτίρια κατασκευάζουν οι χωρικοί τόσες περισσότερες επιλογές έχουμε και μεγαλύτερη παραγωγή. 
παιχνιδια στρατηγικης AOE
Στο κυνήγι πρώτων υλών..

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες στρατιωτικών μονάδων που μπορούμε να κατασκευάσουμε:
Πεζικό με λεγεώνες, αρχαίους οπλίτες, φάλαγγες κλπ
Τοξότες, απλούς, τοξότες πάνω σε ελέφαντες, τοξότες πάνω σε καρότσες κλπ
Ιππικό, όπως ελαφρύ ιππικό, βαρύ ιππικό,  πολεμικοί ελέφαντες.
Πολιορκητικές μηχανές, όπως καταπέλτες.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα όριο σύμφωνα με το οποίο μπορείς να κατασκευάσεις μέχρι 40 μονάδες στο παιχνίδι, κι έτσι πρέπει να επιλέξει κανείς τι θα κατασκευάσει προσεκτικά και σύμφωνα με την στρατηγική του. 

Το εχθρικο AI είναι αρκετά υψηλό, αλλά ο δικός σου στρατός εξαρτάται αποκλειστικά από την δική σου καθοδήγηση για να τα καταφέρει. 

Στο πέρασμα κάθε εποχής, πχ λίθινης, χαλκού, σιδήρου κλπ έχεις και διαφορετικές τεχνολογίες άρα και επιλογές κατασκευής κτιρίων και στρατού. Για να περάσεις από την μια εποχή στην άλλη πρέπει απλά να έχεις τις απαιτούμενες πρώτες ύλες. Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι δίνει έμφαση στην πολεμική στρατηγική και λιγότερο στην διαχείριση πρώτων υλών ή στο να είναι ο λαός χαρούμενος. 

Για παράδειγμα, το μόνο που χρειάζεται για να μπορείς να παράγεις το μέγιστο από τις 40 μονάδες που είναι το όριο είναι να κατασκευάσεις αντίστοιχο αριθμό σπιτιών. 

παιχνιδια στρατηγικης
Παιχνιδια στρατηγικης AOE

Επίσης δεν δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην διπλωματία και είναι δύσκολο να κάνεις συμμαχίες στο παιχνίδι. 

Πάντως ανεξάρτητα από τα μειονεκτήματα του σε θέματα μικρο διαχείρισης , το παιχνίδι ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα είναι απλά φανταστικό. Τα γραφικά και οι ήχοι του δίνουν  μοναδική ατμόσφαιρα, απλή διαχείριση, πολύ διασκεδαστικό online gameplay που έχει μέχρι και έτοιμες ατάκες για να επικοινωνείς με διασκεδαστικό τρόπο τόσο με τους συμμάχους όσο και με τους εχρθούς σου! Σίγουρα όσοι το έχουμε παίξει θα το θυμόμαστε για πάντα με γλυκιά νοσταλγία!

Αν είσαι fan των παιχνιδιών στρατηγικής μη χάσεις τα καλύτερα δωρεάν παιχνίδια στρατηγικής online πολλαπλών παικτών!